Nederlandse NGO’s starten hulpactie Mosul

Een alliantie is begonnen met een grootscheepse hulpactie voor 170.000 Iraakse burgers in en rondom Mosul.

DEN HAAG – 11 april 2017. Ontheemde gezinnen en mensen die terugkeren naar gebieden die op IS zijn heroverd, krijgen onder andere opvang, medische hulp en toegang tot schoon drinkwater.

De militaire operatie om IS te verdrijven uit Mosul concentreert zich momenteel op het westelijk deel van de stad. Steeds meer mensen die de stad zijn ontvlucht, zoeken hun toevlucht in kampen voor ontheemden in onder andere Kirkuk.

“De situatie in Noord-Irak verandert met de dag en is onberekenbaar. Elke dag zie je nieuwe slachtoffers en nieuwe noden”, zegt Ignacio Arteche, coördinator namens Cordaid. “Doordat elke organisatie zijn eigen humanitaire expertise heeft en we bovendien geografisch verspreid in de regio werken, kunnen we snel en zorgvuldig inspringen op wat nodig is: van inentingen voor kinderen tot psychosociale ondersteuning tot schoon drinkwater en schoon sanitair.”

De noodhulporganisaties werken samen in de Dutch Relief Alliance (DRA), met financiering van de Nederlandse overheid. Het betreft CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van humanitaire crises. Het is een samenwerkingsverband tussen 14 Nederlandse NGO’s en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Irak voeren de volgende organisaties de noodhulpactiviteiten uit: Care Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision, ZOA.

Contactpersoon voor de pers:

Paul van den Berg
M +31 (0) 6 204 33344

E  pbe@cordaid.nl

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn