Nederland breidt noodhulp aan Syrië uit

Binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Alliance (DRA) breiden CARE Nederland, Stichting Vluchteling, World Vision en collega organisaties hun noodhulp uit in de regio’s Idlib en Aleppo in het noordwesten van Syrië.

Het conflict in Zuid-Idlib en West-Aleppo gaat door en de situatie verslechtert als gevolg van aanhoudend geweld dat sinds december 2019 steeds verder escaleert. Door dit geweld zijn veel Syriërs opnieuw op de vlucht geslagen. Zij hebben dringend behoefte aan bescherming, onderdak, voedsel en gezondheidszorg.

De hulporganisaties reageren op de situatie door onderdak en sanitaire voorzieningen te verschaffen en vluchtelingen te ondersteunen bij het krijgen van medische en psychosociale hulp. Daarnaast worden vluchtelingen geholpen met cash geld dat zij, afhankelijk van hun individuele situatie, naar eigen behoefte kunnen besteden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt via de DRA een extra budget van twee miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van noodhulp in Syrië.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 1 december 2019 circa een miljoen mensen uit voornamelijk Zuid-Idlib en West-Aleppo op de vlucht. De vluchtelingenkampen zijn inmiddels overvol.

In verband met de COVID-19 pandemie zal extra worden geïnvesteerd in onder meer hygiënemaatregelen en toegang tot schoon water om de verspreiding van het virus onder kwetsbare vluchtelingen zoveel mogelijk te voorkomen. De hulporganisaties werken nauw samen met lokale organisaties. CARE Nederland coördineert de werkzaamheden. Naar verwachting worden er binnen 6 maanden ruim 45.000 mensen geholpen.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn